Najlepší recept na obrátený jablkový koláč

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 120 g múky
  • 1 kávová lyžička krupicového cukru
  • štipka soli
  • 60 g masla

Na plnku:

  • 600 g jabĺk
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 30 g hrozienok
  • ½ kávovej lyžičky perníkového korenia
  • 1 kávová lyžička citrónovej kôry

Na servírovanie:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 kávová lyžička citrónovej kôry

Postup:

  1. Vyberieme si veľkú misu, kde preosejeme múku na cesto a pridáme cukor a soľ. Studené maslo pokrájame na kúsky, pridáme do múky a rozpracujeme rukami. Následne keď sa vzniknutá zmes drobí, tak pridáme 1 a pol – 2 lyžice studenej vody a vymiešame dokopy, aby vzniklo hladké cesto. Cesto formujeme do tvare gule, ktorú zabalíme do fólie. Cesto dáme schladiť do chladničky na najmenej 30 minút.
  2. Zatiaľ čo nám cesto chladne, tak si zoberieme jablká, ktoré ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Pokrájame ich na kúsky. Na panvicu dáme cukor a citrónovú šťavu, ktoré spolu zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Následne vložíme nakrájané jablká, prikryjeme ich a na slabom ohni ich dusíme, avšak treba dať pozor, aby neboli mäkké. Pravidelne ich premiešavame, aby nám neprihoreli.
  3. Rúru zapneme na 200 stupňov a necháme ju poriadne vyhriať. Dierkovanou lyžicou vyberieme jablká zo šťavy a necháme ich odkvapkať. Šťavu nevylievame, ale necháme ju v panvici.
  4. Do tortovej formy naukladáme jablká tak, aby sa prekrývali. Pridáme do jablkovej šťavy hrozienka, koreniny a citrónovú kôru, všetko spolu podusíme približne 2 – 3 minúty. Jablká šťavou prelejeme a necháme vychladnúť.
  5. Na pomúčenej doske vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom približne 25 cm, ktorý položíme na jablká. Okraj cesta zasunieme medzi jablká a okraj formy. Pečieme 20 – 25 minút, kým nemá zlatohnedú farbu.
  6. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho 5 – 10 minút vychladnúť v tortovej forme. Zoberieme si špicatý nôž a oddelíme okraje od stien formy. Koláč vyklopíme na misku tak, aby boli jablká navrchu.
  7. Vymiešame jogurt s medom a citrónovou kôrou na krém, ktorý podávame ku koláčiku. Dobrú chuť!

Najnovšie články

Podobné články